אושרה תוכנית הכוללת 543 יחידות דיור בעיר העתיקה בלוד

הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור (הותמ”ל) של הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה, אישרה את תוכנית ‘בית הקשתות’ בעיר העתיקה בלוד. במסגרת התוכנית הכוללת ייבנו במתחם 543 יחידות דיור חדשות * ראש העיר, עו"ד יאיר רביבו: "לוד הופכת למרכז מגורים, תחבורה ותעסוקה ראשי בלב ישראל. עיריית לוד מקדמת כיום שורה של תוכניות בכל תחומי העשייה, המלוות כולן ע"י משרדי הממשלה השונים"

תאריך: 04-08-2020

• בתמונה: תוכנית בית הקשתות בעיר העתיקה לוד. הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

הותמ”ל אישרה תוכנית איחוד וחלוקה במתחם ‘בית הקשתות‘ בעיר העתיקה בלוד. התוכנית על שטח של כ-90 דונם, וממוקמת במתחם הרחובות גנרל לקלרק, מחנות קפריסין פרימן וחשמונאים. התוכנית שקודמה ע”י עיריית לוד, תוך שיתוף הדיירים במתחם, כוללת הקמת 6 מבנים חדשים בני 6-22 קומות ובהם 543 יחידות דיור. מתוך כלל יחידות הדיור, כ-100 יחידות דיור קטנות יוקצו עבור דירות קטנות. כיום מצויים במתחם 4 מבנים במצב תחזוקתי ירוד ובהם 64 יחידות דיור, שיפונו לטובת הפרויקט. מדובר במתחם בעל נגישות תחבורתית טובה הן ברמה העירונית והן ברמה הארצית בשל הקרבה לכביש 40 ובהמשך לכביש 1.

התוכנית אשר נערכה על ידי ‘דרמן ורבקל אדריכלות’, כוללת חניה בתת הקרקע, הגדלת שטחי הציבור עבור שימושים קהילתיים ותרבותיים, שישולבו הן בבנייני המגורים, והן במגרשים נפרדים המאפשרים הקמת בית ספר, גני ילדים ומבני קהילה. כמו כן, התוכנית כוללת כ-7 דונם של שטחים ציבוריים פתוחים ובהם משולבים מבני ציבור וכן מבנים לשימור – המהווים חלק בלתי נפרד מהמערך השכונתי תוך תשומת לב מיוחדת על חיבור וקישור ללב העיר העתיקה. בנוסף, כ-3,600 מ”ר של שטחי תעסוקה ומסחר יוקמו כחזית מסחרית הפונה לרחובות.

מתחם בית הקשתות מהווה חלק מפיתוח אזור העיר העתיקה. במתחם קיימים כיום ארבעה מבני מגורים בלבד, בני 16 יחידות דיור כל  אחד וכן שלושה מבנים היסטוריים המיועדים לשימור.

כל בעלי הדירות הקיימות הם שותפים מלאים בפרויקט ואורגנו בתהליך חברתי מובנה על ידי המנהלת להתחדשות שפועלת בכלכלית לוד באופן המייצג את התפיסה החברתית של השינויים המתוכננים בעיר, ששמה את התושבים במרכז תהליכי ההתחדשות, ונותנת מעטפת שמאפשרת תהליכי מוביליות חברתית לאוכלוסיות ותיקות.

תכנית בית הקשתות שמה דגש גם על שיפור החיבוריות והנגישות בין חלקי השכונה השונים גם מבחינה תחבורתית. במסגרת התכנית מתוכננת יצירת מערכת רחובות חדשה, המתחברת למערך העירוני הקיים. ישנם רחובות שיוארכו בהתאם לצורך (גולומב, העליה, מחנות קפיריסין ועוד) ורחובות שיבוטלו ויהפכו לשבילי הליכה ( גנרל לקרלרק, סג'רה ועוד).

• הדמיית רחוב טיפוסי בתוכנית בית הקשתות ברמת אשכול. דרמן ורבקל אדריכלות

בנוסף מתוכנן פארק המשלב שבילי הליכה, שבילי רכיבה על אופניים ופינות ישיבה ומחבר בין האתרים הציבוריים וההיסטוריים של המתחם והשכונה המחברים בין כל חלקי השכונה, על מנת לייתר את השימוש בכלי רכב עד כמה שאפשר. פיתוח הפארק ישולב עם יוזמות סביבתיות של תושבים מקומיים (במסגרת התוכנית החברתית) ובכך ישמש אמצעי לשדרוג איכות החיים המשותפים במתחם.

על פי התכנון, השטחים הירוקים וחידוש המבנים ההיסטוריים, ישמשו מוקד משיכה לכלל השכונה והעיר. כמו כן, שחזור ופיתוח המבנים הנדירים במתחם ישיב אותם למרכז הבמה כנכסים חשובים לתושבים מוקד משיכה לתיירות שתביא לפיתוח כלכלי.

ניצול המיקום הייחודי של המתחם בתוך העיר יחזק את מעמד מרכז העיר ויהיה בעל השלכות רוחב חיובית לעיר כולה. עתידים למנוע דחיקה ולשמר את הקהילה הקיימת באופן שישמש דוגמה להתחדשות עירונית עבור יתר תושבי העיר.  במקביל, המהפך האטרקטיבי במראה, במצב ובדימוי השכונה ימשוך אוכלוסיות חדשות וחזקות ולקידום ההתחדשות עירונית בכל המרחב.

מ”מ יו”ר הותמ”ל, דניאל מלצר, ציין כי “במסגרת פעילות הותמ”ל להגדלת היצע יחידות הדיור בארץ ובאזורי ביקוש בפרט, הותמ”ל אישרה תוכנית איחוד וחלוקה שתהווה סנונית ראשונה בהתחדשות העיר העתיקה של לוד, שהחלה בתפנית בניה משמעותית”.

ראש עיריית לוד, עו"ד יאיר רביבו, אמר כי "לוד הופכת למרכז מגורים, תחבורה ותעסוקה ראשי בלב ישראל, וממנפת את המיקום יוצא הדופן שלה. עיריית לוד מקדמת כיום שורה של תוכניות בכל תחומי העשייה, המלוות כולן ע"י משרדי הממשלה השונים. ההצלחה מגיעה בעיקר בזכות חיבור בין הסקטור הממשלתי, הרשות המקומית, עסקים חדשים ותושבים ותיקים וחדשים, שמביעים אמון בעיר".